10/25/2024

TERVETULOA

Olen Essi Lehtinen. 33-vuotias paluumuuttaja Sastamalan Vammalasta. Opiskelen kolmatta vuotta Tampereen ammattikorkeakoulussa rakennusarkkitehdiksi. Ennen kouluun pääsyä päätin, että Vammalasta on puuttunut uimahalli jo riittävän kauan ja että jos valinta koulunpenkille osuu minuun, suunnittelen opinnäytetyönä uimahallin. Suunnitelmat lahjoitan sitten kaupungille.

 

Samana syksynä, kun koulutaival alkoi, valtuusto teki myöntävän päätöksen uimahallista. Minulle tuli hieman kiire. Olen tehnyt varjoprojektina omaa suunnitelmaani kaiken aikaa, vaikka virallisesti opinnäytetyön teko käynnistyy vasta vajaan vuoden päästä. Minun oma suunnitelmani ei tule Sylvään rantaan, vaan Iisan pellolle ja on oma itsenäinen projektinsa. Tämän syksyn aikana perustelen tonttivalintaani ja valotan suunnitteluni ideologiaa. Toiveenani on tehdä uimahalli kuntalaisia osallistaen, heidän tarpeitaan ja toiveitaan kuunnellen juuri heille.




TAUSTAANI

5-luokalla päätin, että minusta tulee isona arkkitehti. Menin lukioonkin se ajatus takaraivossa. Jossain vaiheessa havahduin siihen, että ehkei alakouluikäisen mielikuva arkkitehdin työstä kohdannutkaan todellisuuden kanssa. Se haave jäi. Lukion jälkeen olen opiskellut merkonomiksi ja sisustusartesaaniksi. Kolmen pojan kotiäitiyttä pidän silti päätutkintonani. Se on opettanut eniten.


Äitiysloman aikana idea arkkitehdin ammatista alkoi taas kyteä.  Hain yliopistoon kerran, mutta valintakokeisiin ei tullut kutsua. Johtuisikohan piirustustaidottomuudestani… Pääsin TAMK:n opiskelemaan rakennusarkkitehdiksi. Ja se oli myöhemmin ajateltuna lottovoitto! Pidän matikasta ja fysiikasta ja rakenteiden toiminta kiinnostaa enemmän kuin huikeiden luomusten piirtely ja taiteilu. Tärkeäksi on noussut se, että rakennukset toimivat vielä pitkän ajan jälkeenkin. Niin rakenteellisesti kuin pohjaratkaisuiltaan. Suunnitteluvaiheessa niihin voikin juuri eniten vaikuttaa.


Tämä on blogi opinnäytetyöstäni. Tervetuloa seuraamaan ja kommentoimaan!


Essi Lehtinen 

opparinauimahalli@gmail.com